Gotuj.pl

Biała dama

Pyszne delikatne ciasto z ananasem

Składniki

  • Jajko 3 sztuki
  • Cukier 340 gram
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Mąka pszenna 100 gram
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Ocet 1 łyżeczka
  • Ser twaróg (najlepiej z wiaderka) 1 kilogram
  • Ananas w puszce 1 puszka
  • Śmietanka 30% 250 mililitrów
  • sok z puszki ananasów 250 mililitrów
  • Likier amaretto/rum 100 mililitrów
  • Wiórki kokosowe 20 gram
  • Masło 1 łyżeczka
  • Sól 1 szczypta
  • Żelatyna 3 łyżeczki
  • Woda 150 mililitrów
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie
  • Masło niesolone 0.5 opakowania
Przygotowanie: 60 minut

Metoda przygotowania

  1. Biszkopt: Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną masę, dodaj cukier, cukier wanilinowy i miksuj. Dodawaj do białka po jednym żółtku cały czas miksując, dodaj mąkę i na koniec ocet. Blachę wyłóż papierem i wylej biszkopt. Biszkopt piec w 180°C przez około 35 minut.
  2. Masa: Ser wymieszaj z cukrem, ubij: śmietanę (przed ubiciem odkryj wieczko śmietany i wstaw do zamrażalki na 10 minut) i połącz z serem, dodaj ananas i wlej ciepłą żelatynę (żelatyna rozrobiona w ciepłej wodzie), wszystko razem wymieszaj i wstaw wszystko do lodówki.
  3. Krem: Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Masło należy utrzeć z wystudzonym budyniem. Zimny biszkopt namocz pączem (wymieszany sok z puszki po ananasie i alkoholem), wylej na niego masę serową, a na masę krem i posyp sprażonymi wiórkami (wiórka sp[rażyć na pateli z dodatkiem łyżeczki masła). Wstaw gotowe ciasto do lodówki na conajmniej 3 godziny (ciasto najlepiej smakuje następnego dnia)