Gotuj.pl

Kotlety rybne przepis

Kotlety rybne to nic innego jak ryba panierowana i smażona na oliwie. Przepis na kotlety rybne jest dość prosty a czas przygotowania to tylko 20 minut.

Składniki

  • Jajko 1 sztuka
  • Bułka 1 sztuka
  • Bułka tarta 1 szklanka
  • Pieprz czarny 1 szczypta
  • Sól 1 szczypta
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • Mąka 2 łyżki
  • Bułka tarta 5 łyżek
  • Panga 500 gram
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 10 minut

Metoda przygotowania

  1. Bułkę namaczamy w niewielkiej ilości wody. Następnie odsączamy z jej nadmiaru.
  2. Filety rybne wraz z wyciśniętą bułką mielimy w maszynce. Dodajemy 2 łyżki mąki i 5 łyżek bułki tartej (przy rybie mrożonej, która może mieć więcej wody możliwe, że będzie trzeba dodać 2 łyżki więcej) oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy.
  3. Rozbijamy jajko na talerzu i po uformowaniu kotlecików, obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce.
  4. Smażymy na kolor złocisto-miedziany. Podajemy z frytkami i surówkami.