Kotlety rybne to nic innego jak ryba panierowana i smażona na oliwie. Przepis na kotlety rybne jest dość prosty a czas przygotowania to tylko 20 minut.
Składniki
Jajko
1
sztuka
Bułka
1
sztuka
Bułka tarta
1
szklanka
Pieprz czarny
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Natka pietruszki
2
łyżki
Mąka
2
łyżki
Bułka tarta
5
łyżek
Panga
500
gram
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 10 minut
Metoda przygotowania
Bułkę namaczamy w niewielkiej ilości wody. Następnie odsączamy z jej nadmiaru.
Filety rybne wraz z wyciśniętą bułką mielimy w maszynce. Dodajemy 2 łyżki mąki i 5 łyżek bułki tartej (przy rybie mrożonej, która może mieć więcej wody możliwe, że będzie trzeba dodać 2 łyżki więcej) oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy.
Rozbijamy jajko na talerzu i po uformowaniu kotlecików, obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce.
Smażymy na kolor złocisto-miedziany. Podajemy z frytkami i surówkami.