Gotuj.pl

Lizaki domowej roboty

Lizaki, które można zrobić bez sztucznych dodatków. Dość szybkie w przygotowaniu, ale najlepiej wychodzą dopiero za drugim razem :)

Składniki

  • Cukier 1 szklanka
  • Woda 0.4 szklanki
  • Barwnik spożywczy 1 sztuka
Przygotowanie: 25 minut

Metoda przygotowania

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki i potrzebne rzeczy, żeby były pod ręką jak już będziemy mieli miksturę na lizaki, bo szybko zastyga. Poza patyczkami przydadzą się kolorowe koraliki lub inne elementy cukrowe do zdobienia wypieków. Należy przygotować również papier do pieczenia, lekko przesmarowany olejem (dobrze jest zrobić to pędzlem), który będzie leżał na równej powierzchni.
  2. Wrzucamy cukier i wodę do rondelka i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Jeżeli na brzegu rondelka zostają grudki cukru, to zmywamy je pędzlem zamoczonym w czystej wodzie. Kiedy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Czy płyn jest gotowy sprawdzamy nabierając łyżeczkę płynu z rondla i wlewając do zimnej wody. Jeśli na dnie powstanie glutowaty syrop, to znaczy, że jeszcze nie jest gotowe. Jeżeli jednak po chwili w zimnej wodzie zastygnie tak, że będzie go można kruszyć, to już jest gotowe :)
  3. Jeśli chcemy użyć barwnika spożywczego, to można go dodać teraz i wymieszać. Ja wolałam bezbarwne lizaki z kolorowymi dodatkami lub zamiast wody użyć domowej roboty soku, żeby mieć naturalny, delikatny kolor.
  4. Gotową miksturę wykładamy łyżką na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Jeżeli nasz rondel ma dziobek do lania, można po prostu lekko ją wylewać na papier. Powinniśmy w ten sposób utworzyć możliwie równe koła lub inne kształty, ale możliwie szybko. Natychmiast należy również umieścić patyczki, i lekko je obrócić, żeby dobrze przywarły. Jeżeli mamy ochotę, można również dodać różne dekoracyjne elementy cukiernicze. Drobnymi można posypać po wierzchu, a większe (jak listki lub kwiatki można najpierw ułożyć na papierze i je zalać).