Super prosty przepis na efektowne kawałki kurczaka po chińsku. Można podać w sosie albo bez - w wersji chrupiącej, zapiekanej bez tłuszczu.
Składniki
Płatki kukurydziane
3
szklanki
Kurczak
2.3
kilograma
Mąka
0.5
szklanki
Jajko
2
sztuki
Olej sezamowy
2
łyżeczki
Czosnek
5
ząbków
Imbir świeży
1
łyżka
Pieprz czerwony
1
łyżeczka
Sos sojowy
0.33
szklanki
Dżem morelowy
0.25
szklanki
sos Hoisin 3
łyżki
Mąka kukurydziana
2
łyżki
Ocet balsamiczny
1
łyżeczka
wody 1.66
szklanki
Sezam biały
1
garść
Zielona cebulka 1
garść
Przygotowanie: 45 minut
Metoda przygotowania
Małe porcje z kurczaka panierujemy obtaczając w następującej kolejności:
1. mąka z odrobiną soli i pieprzu (ok. 1 szkl.)
2. roztrzepanym jajku (2 szt.)
3. pokruszonych płatkach kukurydzianych
Po zapanierowaniu układamy na blachę do pieczenia.
Jak całość będzie gotowa należy spryskać lub skropić kurczaka oliwą (będzie bardziej chrupiący i lepiej się zarumieni).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Na sos mieszamy następujące składniki: sos sojowy, ocet balsamiczny, sos Hoisin, dżem, mąkę kukurydzianą i wodę.
Na dużą (wysoką patelnię) lub dość szeroki garnek wlewamy odrobinę oleju sezamowego (ja dałam oliwę). Na tłuszcz wrzucamy świeżo mielony czerwony pieprz (lub w płatkach jak ktoś taki ma) oraz siekany czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę na małym ogniu do zarumienienia.
Bierzemy przygotowany wcześniej sos, mieszamy i wlewamy na patelnię (mieszając, żeby nie powstały grudki). Gotujemy kilka minut aż zgęstnieje (dalej mieszając).
Jak sos jest gotowy wrzucamy do niego upieczone kawałki kurczaka i delikatnie mieszamy, żeby pokryły się sosem.
Wykładamy na półmisek i dekorujemy sezamem i zieloną cebulką (zamiast cebulki można dodać płatków migdałów lub słonecznika).
Można podawać z ryżem i sałatą.