Gotuj.pl

Kurczak Generała Tso - w sosie - bez smażenia

Super prosty przepis na efektowne kawałki kurczaka po chińsku. Można podać w sosie albo bez - w wersji chrupiącej, zapiekanej bez tłuszczu.

Składniki

  • Płatki kukurydziane 3 szklanki
  • Kurczak 2.3 kilograma
  • Mąka 0.5 szklanki
  • Jajko 2 sztuki
  • Olej sezamowy 2 łyżeczki
  • Czosnek 5 ząbków
  • Imbir świeży 1 łyżka
  • Pieprz czerwony 1 łyżeczka
  • Sos sojowy 0.33 szklanki
  • Dżem morelowy 0.25 szklanki
  • sos Hoisin 3 łyżki
  • Mąka kukurydziana 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • wody 1.66 szklanki
  • Sezam biały 1 garść
  • Zielona cebulka 1 garść
Przygotowanie: 45 minut

Metoda przygotowania

  1. Małe porcje z kurczaka panierujemy obtaczając w następującej kolejności: 1. mąka z odrobiną soli i pieprzu (ok. 1 szkl.) 2. roztrzepanym jajku (2 szt.) 3. pokruszonych płatkach kukurydzianych Po zapanierowaniu układamy na blachę do pieczenia. Jak całość będzie gotowa należy spryskać lub skropić kurczaka oliwą (będzie bardziej chrupiący i lepiej się zarumieni). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
  2. Na sos mieszamy następujące składniki: sos sojowy, ocet balsamiczny, sos Hoisin, dżem, mąkę kukurydzianą i wodę. Na dużą (wysoką patelnię) lub dość szeroki garnek wlewamy odrobinę oleju sezamowego (ja dałam oliwę). Na tłuszcz wrzucamy świeżo mielony czerwony pieprz (lub w płatkach jak ktoś taki ma) oraz siekany czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę na małym ogniu do zarumienienia. Bierzemy przygotowany wcześniej sos, mieszamy i wlewamy na patelnię (mieszając, żeby nie powstały grudki). Gotujemy kilka minut aż zgęstnieje (dalej mieszając). Jak sos jest gotowy wrzucamy do niego upieczone kawałki kurczaka i delikatnie mieszamy, żeby pokryły się sosem.
  3. Wykładamy na półmisek i dekorujemy sezamem i zieloną cebulką (zamiast cebulki można dodać płatków migdałów lub słonecznika). Można podawać z ryżem i sałatą.