Gotuj.pl

Domowy deser lodowy

Wiedzieliście, że z lodami powiązane są fantastyczne historie? Według legendy, na stół Nerona trafiały poprzez łańcuch utworzony z rąk niewolników, którzy przekazywali sobie w ten sposób zbiornik ze śniegiem z najwyższych, apenińskich szczytów! My na szczęście nie musimy korzystać z taniej siły roboczej, wystarczy nam kilka składników i zamrażarka.

Składniki

  • Jajko 2 sztuki
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Cukier 0.5 szklanki
  • Śmietana kremówka 1.5 szklanki
  • Woda 1 łyżka
Przygotowanie: 2 minuty
Dodatkowo: 12 godzin

Metoda przygotowania

  1. Jajka sparzamy wrzącą wodą. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy w osobnych naczyniach. Do ubitego białka dodajemy połowę cukru i ubijamy dalej.
  2. Do żółtek dodajemy resztę cukru i łyżkę ciepłej wody. Ubijamy. Osobno ubijamy również śmietanę kremówkę.
  3. Kiedy wszystkie składniki będą miały konsystencję piany, delikatnie łączymy je ze sobą i wkładamy do pojemnika, w którym będziemy je mrozić. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy przez minimum 12 godzin.
  4. Podajemy według uznania ;)