Gotuj.pl

Karczochy z grilla

Grillowanie karczochów i podawanie z masłem, znacznie uatrakcyjnia ich smak. Podajemy je samodzielnie lub z innymi daniami z grilla.

Składniki

  • Karczochy 2 sztuki
  • Cebula szalotka 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Masło 115 gram
  • Sól 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny 1 łyżeczka
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 10 minut

Metoda przygotowania

  1. Do garnka z wrzącą wodą wkładamy rozkrojone na pół karczochy i doprawiamy. Siekamy szalotkę i czosnek, dorzucamy połowę. Gotujemy około 30 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W roztopionym maśle smażymy resztę czosnku i szalotki.
  3. Rozkładamy karczochy na grillu i smarujemy częścią masła. Opiekamy około 10 minut i zjadamy, maczając w reszcie masła. Smacznego!