Gotuj.pl

Lasagne ze szpinakiem i serem gorgonzola

Wegetariańska wersja lasagne jest równie aromatyczna, co ta z mięsem. Połączenie szpinaku z gorgonzolą nadaje potrawie wykwitny smak, który możemy uwydatnić, popijając danie czerwonym winem.

Składniki

  • Masło 50 gram
  • Mąka 50 gram
  • Mleko 600 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • Szpinak 750 gram
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • Sól 1 szczypta
  • Pieprz czarny 1 szczypta
  • Ser Gorgonzola 175 gram
  • Orzechy włoskie 50 gram
  • Makaron lasagne 12 płatów
  • Ser Parmezan 50 gram
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 45 minut
Dodatkowo: 15 minut

Metoda przygotowania

  1. Sos beszamelowy: Stopić masło w rondelku następnie dodać mąkę i mieszać, aż się zagęści i powstanie zasmażka. Dolewać stopniowo gorącego, chudego mleka i mieszać. Gotować przez około 10 minut. Odstawić.
  2. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem i rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  3. Na dużą patelnie nalać oliwy i rozgrzać. Wrzucić szpinak i smażyć, aż zmięknie. Następnie przyprawić pieprzem, gałką i solą.
  4. Do gorącego sosu beszamelowego dodać ser gorgonzola i mieszać, aby ser się całkowicie rozpuścił.
  5. Na dużej blaszce uprażyć orzechy włoskie.
  6. Na naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z makaronu. Na to nałożyć szpinak, orzechy i polać sosem. Powtarzać, aż zużyjemy wszystkie składniki. Na koniec posypać parmezanem.
  7. Przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku przez około 30 minut, następnie zdjąć folię i piec około 10 minut.
  8. Lasagne najlepiej podawać lekko ostudzoną.