Fondant to spektakularny deser z niespodzianką - po rozkrojeniu wypływa z niego czekolada. Fondant czekoladowy podaje się na ciepło, z lodami lub świeżymi owocami i miętą.
Składniki
Jajko
2
sztuki
Czekolada ciemna
2
tabliczki
Masło
2
łyżki
Cukier
2
łyżeczki
Mąka pszenna tortowa
1
łyżka
Sól
1
szczypta
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 13 minut
Dodatkowo: 15 minut
Metoda przygotowania
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odkładamy 4 kostki - przydadzą się później. Kiedy czekolada będzie płynna, dodajemy cukier, mieszamy. Kiedy przestygnie, dodajemy żółtka i ubite białka.
Przygotowujemy foremki do zapiekania. Smarujemy je masłem i wlewamy czekoladową masę.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. W każdej z porcji zanurzamy po dwie kostki czekolady i odstawiamy na 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż ciasto wyrośnie. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy przez 3 minuty.
Odwracamy foremki na talerzu i natychmiast podajemy.