Gotuj.pl

Fondant czekoladowy przepis

Fondant to spektakularny deser z niespodzianką - po rozkrojeniu wypływa z niego czekolada. Fondant czekoladowy podaje się na ciepło, z lodami lub świeżymi owocami i miętą.

Składniki

  • Jajko 2 sztuki
  • Czekolada ciemna 2 tabliczki
  • Masło 2 łyżki
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Mąka pszenna tortowa 1 łyżka
  • Sól 1 szczypta
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 13 minut
Dodatkowo: 15 minut

Metoda przygotowania

  1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Odkładamy 4 kostki - przydadzą się później. Kiedy czekolada będzie płynna, dodajemy cukier, mieszamy. Kiedy przestygnie, dodajemy żółtka i ubite białka.
  2. Przygotowujemy foremki do zapiekania. Smarujemy je masłem i wlewamy czekoladową masę.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. W każdej z porcji zanurzamy po dwie kostki czekolady i odstawiamy na 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika.
  4. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż ciasto wyrośnie. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy przez 3 minuty.
  5. Odwracamy foremki na talerzu i natychmiast podajemy.