Gotuj.pl

Gunkan maki z ikrą łososia przepis

Gunkan maki powstały w 1941 roku w restauracji Ginza Kyubey. Uważa się go za inny rodzaj nigiri - w łódeczce z nori umieszcza się ryż, a następnie przykrywa się go ikrą łososia. Ten rodzaj sushi to propozycja dla odważnych - gunkan maki z ikrą łososia mają bardzo intensywny, rybny smak.

Składniki

  • Wodorosty Nori do sushi 1 płat
  • Ikra z łososia do sushi- Ikura 1 słoiczek
  • Ryż do sushi 1 szklanka
  • Cukier 1 szczypta
  • Sól 1 szczypta
  • ocet ryżowy do sushi - Yone su 40 mililitrów
  • Limonki 0.5 sztuki
  • Chrzan japoński wasabi 1 sztuka
  • Sos sojowy do sushi- Shoyu 1 sztuka
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 35 minut

Metoda przygotowania

  1. Gotujemy ryż we wrzącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do małego garnka wsypujemy cukier, sól, wlewamy ocet i podgrzewamy delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polewamy takim płynem ugotowany ryż, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Nori dzielimy na paski szerokości ok. 3 cm. Limonkę myjemy i tniemy w cieniutkie plasterki.
  3. Z przyprawionego ryżu, moczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, ugniatamy podłużne formy wielkości kciuka, takie jak na nigiri sushi.
  4. Otaczamy je paseczkami nori tak, żeby z góry pozostało jeszcze nieco miejsca na nadzienie. Końcówkę przytwierdzamy ziarenkiem ryżu jak klejem. Do środka dajemy odrobinę wasabi.
  5. Napełniamy “łódki” ikrą i ozdabiamy plasterkami limonki.