Temaki to inny sposób podania sushi. Z wyglądu przypomina rożek, jednak jego zawartość nie różni się od zawartości zwykłych maków. Kojarzy się natomiast z szybką przekąską na wynos. ;)
Składniki
Ogórki
1
sztuka
Papryka czerwona
1
sztuka
Ryż do sushi
1
szklanka
Majonez
1
łyżka
Cukier
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Sałata rzymska
2
główki
Sezam biały
2
łyżki
Sezam czarny
2
łyżki
Grzyby shitake suszone
6
sztuk
Paluszki krabowe
7
sztuk
Ser żółty
20
dekagramów
ocet ryżowy do sushi - Yone su
40
mililitrów
Bambus
0.5
puszki
Imbir do sushi- Shoga
1
sztuka
Chrzan japoński wasabi
1
sztuka
Sos ostrygowy
1
sztuka
Sos sojowy do sushi- Shoyu
1
sztuka
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 35 minut
Metoda przygotowania
Gotujemy ryż we wrzącej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do małego garnka wsypujemy cukier, sól, wlewamy ocet i podgrzewamy delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polewamy takim płynem ugotowany ryż, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
Pędy bambusa kroimy na zapałkę. Ziarna białego sezamu lekko podprażamy na patelni.
Liście sałaty rozdzielamy, myjemy i starannie suszymy. Surimi wyjmujemy z osłonek, kroimy wzdłuż na połowy. Umytego ogórka dzielimy na dwie części i kroimy w wąskie paski, pozbawiając go wilgotnego środka z nasionami. Pędy bambusa odcedzamy z zalewy. Ser kroimy w wąskie słupki, paprykę w paseczki. Grzyby shitake namaczamy w gorącej wodzie na 5 minut, gotujemy kolejne 5, odcedzamy i kroimy w wąskie paseczki.
Z przygotowanego zestawu robimy dwa rodzaje temaki sushi w sałacie rzymskiej. Pierwszy to delikatna kompozycja paluszków surimi z ogórkiem i paseczkami bambusa, doprawiona majonezem i czarnym sezamem. Drugi to pożywny ser z aromatycznymi grzybami i chrupiącą papryką, zaostrzony odrobiną sosu ostrygowego i posypany białym sezamem.
Na liść sałaty nakładamy sosy, następnie kładziemy na nim około 2 – 3 łyżek ryżu (w zależności od wielkości liścia), ryż posypujemy ziarenkami sezamu zanim położymy na nim składniki.