Gotuj.pl

Temaki z sałaty rzymskiej przepis

Temaki to inny sposób podania sushi. Z wyglądu przypomina rożek, jednak jego zawartość nie różni się od zawartości zwykłych maków. Kojarzy się natomiast z szybką przekąską na wynos. ;)

Składniki

  • Ogórki 1 sztuka
  • Papryka czerwona 1 sztuka
  • Ryż do sushi 1 szklanka
  • Majonez 1 łyżka
  • Cukier 1 szczypta
  • Sól 1 szczypta
  • Sałata rzymska 2 główki
  • Sezam biały 2 łyżki
  • Sezam czarny 2 łyżki
  • Grzyby shitake suszone 6 sztuk
  • Paluszki krabowe 7 sztuk
  • Ser żółty 20 dekagramów
  • ocet ryżowy do sushi - Yone su 40 mililitrów
  • Bambus 0.5 puszki
  • Imbir do sushi- Shoga 1 sztuka
  • Chrzan japoński wasabi 1 sztuka
  • Sos ostrygowy 1 sztuka
  • Sos sojowy do sushi- Shoyu 1 sztuka
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 35 minut

Metoda przygotowania

  1. Gotujemy ryż we wrzącej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do małego garnka wsypujemy cukier, sól, wlewamy ocet i podgrzewamy delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polewamy takim płynem ugotowany ryż, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Pędy bambusa kroimy na zapałkę. Ziarna białego sezamu lekko podprażamy na patelni.
  3. Liście sałaty rozdzielamy, myjemy i starannie suszymy. Surimi wyjmujemy z osłonek, kroimy wzdłuż na połowy. Umytego ogórka dzielimy na dwie części i kroimy w wąskie paski, pozbawiając go wilgotnego środka z nasionami. Pędy bambusa odcedzamy z zalewy. Ser kroimy w wąskie słupki, paprykę w paseczki. Grzyby shitake namaczamy w gorącej wodzie na 5 minut, gotujemy kolejne 5, odcedzamy i kroimy w wąskie paseczki.
  4. Z przygotowanego zestawu robimy dwa rodzaje temaki sushi w sałacie rzymskiej. Pierwszy to delikatna kompozycja paluszków surimi z ogórkiem i paseczkami bambusa, doprawiona majonezem i czarnym sezamem. Drugi to pożywny ser z aromatycznymi grzybami i chrupiącą papryką, zaostrzony odrobiną sosu ostrygowego i posypany białym sezamem.
  5. Na liść sałaty nakładamy sosy, następnie kładziemy na nim około 2 – 3 łyżek ryżu (w zależności od wielkości liścia), ryż posypujemy ziarenkami sezamu zanim położymy na nim składniki.