Gotuj.pl

Nigiri z węgorzem przepis

Nigiri z węgorzem to kolejna wariacja na temat sushi. Węgorz to jedna z najciekawszych ryb, którą można wykorzystać do nigiri, jako jedna z niewielu podawana jest po usmażeniu. Najlepiej smakuje ze słodkim sosem teriyaki i sezamem.

Składniki

  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 2 łyżki
  • Chrzan japoński wasabi 2 łyżeczki
  • ocet ryżowy do sushi - Yone su 3 łyżki
  • Węgorz do sushi- Unagi 115 gram
  • Ryż do sushi 300 gram
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 35 minut

Metoda przygotowania

  1. Gotujemy ryż we wrzącej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Do małego garnka wsypujemy cukier, sól, wlewamy ocet i podgrzewamy delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polewamy takim płynem ugotowany ryż, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Węgorza kroimy na paski o wielkości 2x5cm i maksymalnie 0,5cm grubości. Bierzemy garść ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm.
  4. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch plaster węgorza. Mocujemy go wstążką z nori zlepioną wodą.