Nigiri z węgorzem to kolejna wariacja na temat sushi. Węgorz to jedna z najciekawszych ryb, którą można wykorzystać do nigiri, jako jedna z niewielu podawana jest po usmażeniu. Najlepiej smakuje ze słodkim sosem teriyaki i sezamem.
Składniki
Sól
1
łyżeczka
Cukier
2
łyżki
Chrzan japoński wasabi
2
łyżeczki
ocet ryżowy do sushi - Yone su
3
łyżki
Węgorz do sushi- Unagi
115
gram
Ryż do sushi
300
gram
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 35 minut
Metoda przygotowania
Gotujemy ryż we wrzącej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Do małego garnka wsypujemy cukier, sól, wlewamy ocet i podgrzewamy delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polewamy takim płynem ugotowany ryż, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
Węgorza kroimy na paski o wielkości 2x5cm i maksymalnie 0,5cm grubości. Bierzemy garść ryżu i formujemy z niego wałek 4x1cm.
Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch plaster węgorza. Mocujemy go wstążką z nori zlepioną wodą.