Hosomaki z krabem to japoński przysmak, który z powodzeniem możemy wykonać także w polskich warunkach! Zawijanie maków to prawdziwa przyjemność, o czym przekona się każdy smakosz sushi!
Składniki
Sól
1
łyżeczka
Cukier
2
łyżki
Chrzan japoński wasabi
2
łyżeczki
ocet ryżowy do sushi - Yone su
3
łyżki
Wodorosty Nori do sushi
4
arkusze
Paluszki krabowe
8
sztuk
Ryż do sushi
300
gram
Przygotowanie: 35 minut
Gotowanie: 35 minut
Metoda przygotowania
Gotujemy ryż we wrzącej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Do małego garnka wsypujemy cukier, sól, wlewamy ocet i podgrzewamy delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polewamy takim płynem ugotowany ryż, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
Dzielimy ryż na 4 równe porcje. Kładziemy płat nori, błyszczącą stroną do dołu na bambusowej macie lub kawałku pergaminu do pieczenia położonym na desce. Rozsmarowujemy na nori porcję ryżu, równomiernie przyciskając. Zostawiamy u dołu i u góry wolne paski o szerokości 1 cm. Układamy paluszki krabowe w linii od brzegu do brzegu na środku warstwy ryżu, smarujemy połówką łyżeczki pasty wasabi.
Zawijamy nori z ryżem tak, aby powstał zgrabny rulon, pomagając sobie matą bambusową lub pergaminem. Należy zawijać ścisło. W ten sam sposób przygotowujemy 3 pozostałe rulony.
Kroimy mokrym nożem każdy rulon w poprzek na 8 kawałków i układamy je na półmisku. Podczas krojenia za każdym razem płuczemy nóż w wodzie. Dekorujemy kawałkami marynowanego imbiru i przygotowujemy małe naczynie z sosem shoyu lub tamari do maczania hosomaków.