Gotuj.pl

Hosomaki z krabem przepis

Hosomaki z krabem to japoński przysmak, który z powodzeniem możemy wykonać także w polskich warunkach! Zawijanie maków to prawdziwa przyjemność, o czym przekona się każdy smakosz sushi!

Składniki

  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 2 łyżki
  • Chrzan japoński wasabi 2 łyżeczki
  • ocet ryżowy do sushi - Yone su 3 łyżki
  • Wodorosty Nori do sushi 4 arkusze
  • Paluszki krabowe 8 sztuk
  • Ryż do sushi 300 gram
Przygotowanie: 35 minut
Gotowanie: 35 minut

Metoda przygotowania

  1. Gotujemy ryż we wrzącej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Do małego garnka wsypujemy cukier, sól, wlewamy ocet i podgrzewamy delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polewamy takim płynem ugotowany ryż, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Dzielimy ryż na 4 równe porcje. Kładziemy płat nori, błyszczącą stroną do dołu na bambusowej macie lub kawałku pergaminu do pieczenia położonym na desce. Rozsmarowujemy na nori porcję ryżu, równomiernie przyciskając. Zostawiamy u dołu i u góry wolne paski o szerokości 1 cm. Układamy paluszki krabowe w linii od brzegu do brzegu na środku warstwy ryżu, smarujemy połówką łyżeczki pasty wasabi.
  4. Zawijamy nori z ryżem tak, aby powstał zgrabny rulon, pomagając sobie matą bambusową lub pergaminem. Należy zawijać ścisło. W ten sam sposób przygotowujemy 3 pozostałe rulony.
  5. Kroimy mokrym nożem każdy rulon w poprzek na 8 kawałków i układamy je na półmisku. Podczas krojenia za każdym razem płuczemy nóż w wodzie. Dekorujemy kawałkami marynowanego imbiru i przygotowujemy małe naczynie z sosem shoyu lub tamari do maczania hosomaków.