Gotuj.pl

Ptasie mleczko przepis

Ptasie mleczko to kuszący i bardzo smaczny deser, który swój wygląd zawdzięcza różnokolorowym warstwom lekkiej pianki i galaretki.

Składniki

  • Galaretka cytrynowa 1 opakowanie
  • Galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
  • Galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • Galaretka wiśniowa 1 opakowanie
  • Biszkopty 1 opakowanie
  • Mleko skondensowane niesłodzone 3 szklanki
Przygotowanie: 40 minut

Metoda przygotowania

  1. Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnej miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając, aż się rozpuści. Odstawiamy do zgęstnięcia.
  2. Dobrze schłodzone mleko dzielimy na 3 części. Ubijamy każde z osobna na puszystą masę, stopniowo wlewając 1 galaretkę - w ten sposób zrobić dwie pozostałe pianki, każdą w innym kolorze.
  3. Kolorowe pianki wlewamy kolejno do uprzednio przygotowanego podłużnego naczynia wyłożonego folią i biszkoptem.
  4. Najpierw cytrnową, potem różową a na koniec pomarańczowa. Na pianki wlewamy przygotowaną wcześniej galaretkę truskawkową. Przed podaniem schładzamy.