Ptasie mleczko to kuszący i bardzo smaczny deser, który swój wygląd zawdzięcza różnokolorowym warstwom lekkiej pianki i galaretki.
Składniki
Galaretka cytrynowa
1
opakowanie
Galaretka pomarańczowa
1
opakowanie
Galaretka truskawkowa
1
opakowanie
Galaretka wiśniowa
1
opakowanie
Biszkopty
1
opakowanie
Mleko skondensowane niesłodzone
3
szklanki
Przygotowanie: 40 minut
Metoda przygotowania
Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnej miseczki i zalewamy połową szklanki wrzątku, mieszając, aż się rozpuści. Odstawiamy do zgęstnięcia.
Dobrze schłodzone mleko dzielimy na 3 części. Ubijamy każde z osobna na puszystą masę, stopniowo wlewając 1 galaretkę - w ten sposób zrobić dwie pozostałe pianki, każdą w innym kolorze.
Kolorowe pianki wlewamy kolejno do uprzednio przygotowanego podłużnego naczynia wyłożonego folią i biszkoptem.
Najpierw cytrnową, potem różową a na koniec pomarańczowa. Na pianki wlewamy przygotowaną wcześniej galaretkę truskawkową. Przed podaniem schładzamy.