Gotuj.pl

Ciasto cappuccino przepis

Cappuccino to nie tylko jeden z rodzajów kawy, ale także smaczny rodzaj ciasta. Cappuccino, jak swój płynny odpowiednik, ma kawowy smak, który kojarzy się z leniwym popołudniem.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Margaryna 1.5 kostki
  • Mleko 2 szklanki
  • Cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • Żelatyna 3 łyżeczki
  • Jajko 4 sztuki
  • Żółtko z jajka 5 sztuk
  • Cappuccino 5 łyżek
  • Cukier 12 dekagramów
  • Mąka tortowa 12 dekagramów
  • Czekolada gorzka 15 dekagramów
  • Śmietana kremówka 600 gram
  • Cukier 0.35 szklanki
  • Woda 0.5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
  • Cukier 0.75 szklanki
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 20 minut

Metoda przygotowania

  1. Przygotowujemy budyń: 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej szklanki mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cappuccino i miksujemy dokładnie. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do gotującego mleka i mieszamy. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C. Ubijamy na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka, cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy (ręcznie, nie mikserem) tak żeby mąka połączyła się z masą. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, ok. 20 min. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy mikserem do białości, a następnie stopniowo (po łyżce lub dwie, ale małymi porcjami) dodajemy budyń, cały czas ucierając. Ważne by budyń nie był ciepły i margaryna była wcześniej wyjęta z lodówki, inaczej krem może się zważyć.
  4. Krem wykładamy na biszkopt.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie powoli, cienkim strumyczkiem dodajemy zimną (koniecznie) żelatynę, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę śmietanową, wykładamy na krem, dekorujemy startą czekoladą i odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.