Cappuccino to nie tylko jeden z rodzajów kawy, ale także smaczny rodzaj ciasta. Cappuccino, jak swój płynny odpowiednik, ma kawowy smak, który kojarzy się z leniwym popołudniem.
Składniki
Mąka pszenna
1
łyżka
Mąka ziemniaczana
1
łyżka
Margaryna
1.5
kostki
Mleko
2
szklanki
Cukier waniliowy
3
łyżeczki
Żelatyna
3
łyżeczki
Jajko
4
sztuki
Żółtko z jajka
5
sztuk
Cappuccino
5
łyżek
Cukier
12
dekagramów
Mąka tortowa
12
dekagramów
Czekolada gorzka
15
dekagramów
Śmietana kremówka
600
gram
Cukier
0.35
szklanki
Woda
0.5
szklanki
Proszek do pieczenia
0.5
łyżeczki
Cukier
0.75
szklanki
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 20 minut
Metoda przygotowania
Przygotowujemy budyń: 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej szklanki mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cappuccino i miksujemy dokładnie. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do gotującego mleka i mieszamy. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C. Ubijamy na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka, cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy (ręcznie, nie mikserem) tak żeby mąka połączyła się z masą. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, ok. 20 min. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy mikserem do białości, a następnie stopniowo (po łyżce lub dwie, ale małymi porcjami) dodajemy budyń, cały czas ucierając. Ważne by budyń nie był ciepły i margaryna była wcześniej wyjęta z lodówki, inaczej krem może się zważyć.
Krem wykładamy na biszkopt.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie powoli, cienkim strumyczkiem dodajemy zimną (koniecznie) żelatynę, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę śmietanową, wykładamy na krem, dekorujemy startą czekoladą i odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.