Gotuj.pl

Ciasto zebra przepis

Biało-czarne ciasto zebra jest świetnym rodzajem babki, które zaspokoi potrzeby największych łasuchów. Jedyną trudnością może okazać się wykonanie idealnych pasków zebry...

Składniki

  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Olej słonecznikowy 1 szklanka
  • Cukier 1 szklanka
  • Sprite 1 szklanka
  • Mąka 2 łyżki
  • Kakao 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Mąka 2.5 szklanki
  • Jajko 5 sztuk
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 50 minut

Metoda przygotowania

  1. Za pomocą miksera ubijamy jaja z cukrem zwykłym i waniliowym na gęstą masę. Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewamy sprite i olej, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.
  3. Okrągłą, średniej wielkości tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  4. Na środek tortownicy wylewamy na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.
  5. Zebrę pieczemy około 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.