Biało-czarne ciasto zebra jest świetnym rodzajem babki, które zaspokoi potrzeby największych łasuchów. Jedyną trudnością może okazać się wykonanie idealnych pasków zebry...
Składniki
Cukier waniliowy
1
opakowanie
Olej słonecznikowy
1
szklanka
Cukier
1
szklanka
Sprite
1
szklanka
Mąka
2
łyżki
Kakao
2
łyżki
Proszek do pieczenia
2
łyżeczki
Mąka
2.5
szklanki
Jajko
5
sztuk
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 50 minut
Metoda przygotowania
Za pomocą miksera ubijamy jaja z cukrem zwykłym i waniliowym na gęstą masę. Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewamy sprite i olej, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.
Okrągłą, średniej wielkości tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Na środek tortownicy wylewamy na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.
Zebrę pieczemy około 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.