Gotuj.pl

Ciasteczka czekoladowe przepis

Czekoladowe ciasteczka to jedna z ulubionych słodkości w każdym domu. Zdecydowanie szybciej znikają, niż się pieką!

Składniki

  • Jajko 1 sztuka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Sól 1 szczypta
  • Mleko 3 łyżki
  • Kakao 20 gram
  • Orzechy macadamia 60 gram
  • Cukier trzcinowy 80 gram
  • Czekolada gorzka 100 gram
  • Masło 120 gram
  • Mąka pszenna 150 gram
  • Aromat waniliowy 0.5 łyżeczki
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 15 minut

Metoda przygotowania

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  2. Ubijamy masło, cukier, sól i aromat waniliowy na puszystą masę. Dodajemy jajko i mieszamy.
  3. Dodajemy do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Czekoladę i orzechy grubo siekamy, także dodajemy i wszystko dobrze mieszamy.
  4. Posługując się 2 łyżeczkami, nakładamy na blachę 12 porcji ciasta, zachowując między nimi odstępy 4–5 cm. Widelcem rozpłaszczamy nieco każdą porcję, formując tym samym plackowate ciasteczko. Pieczemy przez 15 minut.
  5. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy kilka minut na blasze, by stały się twardsze. Dopiero potem przekładamy na drucianą podstawkę i całkowicie studzimy. Podajemy letnie.