Czekoladowe ciasteczka to jedna z ulubionych słodkości w każdym domu. Zdecydowanie szybciej znikają, niż się pieką!
Składniki
Jajko
1
sztuka
Proszek do pieczenia
1
łyżeczka
Sól
1
szczypta
Mleko
3
łyżki
Kakao
20
gram
Orzechy macadamia
60
gram
Cukier trzcinowy
80
gram
Czekolada gorzka
100
gram
Masło
120
gram
Mąka pszenna
150
gram
Aromat waniliowy
0.5
łyżeczki
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 15 minut
Metoda przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Ubijamy masło, cukier, sól i aromat waniliowy na puszystą masę. Dodajemy jajko i mieszamy.
Dodajemy do masy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Czekoladę i orzechy grubo siekamy, także dodajemy i wszystko dobrze mieszamy.
Posługując się 2 łyżeczkami, nakładamy na blachę 12 porcji ciasta, zachowując między nimi odstępy 4–5 cm. Widelcem rozpłaszczamy nieco każdą porcję, formując tym samym plackowate ciasteczko. Pieczemy przez 15 minut.
Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy kilka minut na blasze, by stały się twardsze. Dopiero potem przekładamy na drucianą podstawkę i całkowicie studzimy. Podajemy letnie.