Smaczny i szybki deser oraz świetna przekąska - ciasteczka owsiane są zdrowym źródłem energii i składników mineralnych.
Składniki
Jajko
3
sztuki
Mąka pszenna
5
łyżek
Cukier
200
gram
Masło
250
gram
Płatki owsiane
500
gram
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut
Metoda przygotowania
Na małym ogniu delikatnie rozpuszczamy masło. Płatki owsiane zagotowujemy w mleku, ciągle mieszając. Po chwili dodajemy do nich cukier. Gdy całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy papka będzie już chłodna, dodajemy do niej jajka i dosypujemy przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na tym etapie możemy również pokusić się o dodanie proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, jednak nie jest to konieczne.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Blachę, na której będziemy piec nasze ciasteczka wykładamy papierem do pieczenia.
Za pomocą łyżki nakładamy na nią porcje ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut.