Gotuj.pl

Ciasteczka owsiane przepis

Smaczny i szybki deser oraz świetna przekąska - ciasteczka owsiane są zdrowym źródłem energii i składników mineralnych.

Składniki

  • Jajko 3 sztuki
  • Mąka pszenna 5 łyżek
  • Cukier 200 gram
  • Masło 250 gram
  • Płatki owsiane 500 gram
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 20 minut

Metoda przygotowania

  1. Na małym ogniu delikatnie rozpuszczamy masło. Płatki owsiane zagotowujemy w mleku, ciągle mieszając. Po chwili dodajemy do nich cukier. Gdy całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Kiedy papka będzie już chłodna, dodajemy do niej jajka i dosypujemy przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na tym etapie możemy również pokusić się o dodanie proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, jednak nie jest to konieczne.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Blachę, na której będziemy piec nasze ciasteczka wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Za pomocą łyżki nakładamy na nią porcje ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut.