Gotuj.pl

Sos chrzanowy przepis

Sos chrzanowy stanowi idealny dodatek do jajek, wędlin i wszelakich dań mięsnych. W polskiej tradycji zapisał się jako niezastąpiony element stołu wielkanocnego. Sos dzięki swojemu specyficznemu smakowi chrzanu doskonale komponuje się ze smakiem gotowanych jajek i pieczonych mięs.

Składniki

  • Jajko 1 sztuka
  • Chrzan tarty 1 słoik
  • Masło 1 łyżka
  • Cukier 2 łyżki
  • Śmietana 0.5 szklanki
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 10 minut

Metoda przygotowania

  1. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło z 2 łyżkami cukru. Dodajemy chrzan, starannie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu.
  2. W tym czasie rozbełtujemy starannie jajko ze śmietaną. Kiedy chrzan będzie gorący, wlewamy mieszankę i mieszamy. Podgrzewamy przez kilka minut, mieszając aż sos zgęstnieje, a na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki powietrza.
  3. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w lodówce.